Subvision Hypnotherapy

Claustrofobie

hypnotherapie claustrofobie

Claustrofobie is een fobie voor kleine of afgesloten ruimten. Mensen die aan claustrofobie lijden, krijgen angstsymptomen als ze zich in (drukke) ruimtes bevinden die moeilijk snel te verlaten zijn. Voorbeelden hierbij zijn: liften, vliegtuigen, tunnels of andere ruimtes die zij als te klein, druk of benauwd ervaren. Gelukkig kan hypnotherapie voor claustrofobie hierbij helpen.

goudvis springt naar andere kom
persoon springt vrij in de lucht

Ongeveer 10% van de populatie van heeft last van claustrofobie. Claustrofobie komt vaak door een ervaring in de kinderjaren waarbij iemand vast heeft gezeten in een gesloten ruimte.

Echter bij sommigen ontstaat claustrofobie pas later in het leven door een claustrofobische of traumatische ervaring dat nu geprogrammeerd staat in het onderbewuste geheugen. Vervolgens is dit onderdeel geworden van het lichamelijk afweersysteem. En helaas is er een nieuwe fobie geboren.

Het gevoel niet te kunnen ontsnappen beangstigt veel mensen, in welke situatie dan ook. Het negatieve gevoel dat iemand krijgt bij claustrofobie varieert van ongemak tot totale paniek in een gesloten ruimte (of alleen al de gedachte eraan). De adrenaline giert door het lijf waardoor het lastig wordt om rationeel na te denken, in combinatie met een snelle hartslag en een onregelmatige ademhaling.

Kleine ruimtes zoals liften zijn beangstigend voor claustrofobische mensen. Maar de angst kan ook opkomen in een ruimte vol met mensen, waardoor iemand vervolgens drukke ruimtes ontwijkt.

Sommige claustrofobische mensen ontwijken de trein/metro of kunnen in paniek raken in de file. Uiteraard heeft dit een negatief effect op het leven en wordt dit ook een onderdeel van het dagelijks leven. Vaak worden situaties ontweken waardoor de irrationele angst in het brein alleen maar groter wordt.

Claustrofobie kan weer leiden tot een andere fobie, zoals vliegangst. Het feit dat je in een kleine ruimte zit, zorgt ervoor dat je niet wil vliegen.

Al is het niet ongebruikelijk dat irrationele angsten ontstaan tijdens de volwassen jaren, de oorzaak ligt toch vaak bij onderdrukte herinneringen die gemakkelijk te behandelen zijn met hypnotherapie.

hoe hypnotherapie kan helpen bij claustrofobie

Omdat claustrofobie een angst vanuit het onderbewuste is, kan het gelukkig opgelost worden door middel van hypnotherapie. Terwijl jij geniet van een ontspannen staat, zullen de bewuste gedachten worden omzeild om vervolgens het probleem in het onderbewustzijn op te lossen en waardoor de angst verdwijnt.