Subvision Hypnotherapy

Trauma

hypnotherapie trauma

Een trauma is een gebeurtenis dat fysieke, emotionele of psychologische schade veroorzaakt. De persoon die de gebeurtenis ervaart kan zich daardoor gestresst, angstig of verdrietig voelen. Sommige trauma’s kunnen volledig verborgen blijven voor ons bewuste denken, maar hebben nog steeds het vermogen om alledaags gedrag en emoties dramatisch te beïnvloeden. Trauma’s zijn onderdeel van ons onderbewuste geheugen en hierbij kan hypnotherapie voor trauma helpen.

ketting breekt met vogels die wegvliegen
vrouw heeft een lachende ballon vast

Een trauma kan van alles zijn, van een eenmalige gebeurtenis zoals een auto-ongeluk tot langdurig misbruik. 

Wanneer iemand een traumatische gebeurtenis meemaakt, stroomt er adrenaline door het lichaam en zet de herinnering zich vast in het amygdala dat deel uitmaakt van het limbisch systeem (het deel van ons brein dat zich bezighoudt met geheugen en emoties). Het amygdala houdt de emotionele betekenis aan het trauma vast, inclusief de intensiteit van de emotie.

Na een trauma kunnen de hersenen gemakkelijk worden getriggerd door sensorische input, waarbij normale omstandigheden als gevaarlijk kunnen worden beschouwd. Beelden worden verkeerd geïnterpreteerd en de hersenen verliezen het vermogen om onderscheid te maken tussen wat bedreigend is en wat normaal is (zoals bij PTTS).

Het voorste deel van onze hersenen staat bekend als de prefrontale cortex, het rationele deel. Wanneer een trauma optreedt, gaat iemand in fight-or-flight modus, wat ertoe kan leiden dat de prefrontale cortex wordt uitgeschakeld. De hersenen raken enigszins overweldigd door het trauma, terwijl het lichaam in overlevingsmodus gaat.

En terwijl traditionele therapie zich richt op het rationele (denkende) deel van de hersenen, richt hypnotherapie zich op de emoties die verband houden met het trauma en de sensorische reactie in het lichaam.

In plaats van te praten over de gebeurtenis, zorgen we door middel van hypnose ervoor dat de intensiteit van het trauma loslaat vanuit het onderbewustzijn en de daarbij horende emoties neutraliseren. Het trauma zelf is hierbij minder belangrijk dan de emoties die eraan gekoppeld zijn.

hoe hypnotherapie kan helpen bij trauma

Er zijn veel emoties die aan een specifieke gebeurtenis kunnen worden gekoppeld, zoals woede, verdriet of angst. Het maakt niet uit of een traumatische gebeurtenis is onderdrukt of dat je elk detail nog weet, de herinnering is opgeslagen op de harde schijf van ons onderbewustzijn. En de emoties worden opgeslagen in ons lichaam, waardoor je je na een trauma boos, bang of erg onzeker kan voelen. 

Hypnotherapie kan helpen om die emotie los te laten door de kracht van hypnose te gebruiken, waarmee gemakkelijk toegang wordt verleent tot het onderbewuste geheugen. Het is een snelle en effectieve manier van traumaverwerking zonder dat je je elk detail hoeft te herinneren of te vertellen, wat voor veel mensen een opluchting kan zijn. Het belangrijkste doel is om het trauma tot het verleden te laten zonder dat deze de toekomst bepaalt.